Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Złote Kości scenariusze  (Przeczytany 164 razy)
Kors
Org
Obywatel

« : 05.24.2010, 13:20 »

Oto dwa szkice scenariusza (piątkowy i sobotni), które dostawali Mistrzowie Gry o godzinie 18:00 i mieli 4-6 godzin na przygotowanie przygody (jeden Mistrz Gry zdążył w 10 minut i udało mu się wygrać Mrugnięcie ). Można było pominąć kilka elementów ze szkicu, ale przyznam, że szkoda punktów Uśmiech. Zamieszczam dla wszystkich przyszłorocznych chętnych oraz dla tegorocznych Mistrzów Gry i Graczy, którzy byliby zainteresowani.

Temat przewodni:
Środek transportu.
NPC główni (pojawiają się kilka razy lub podróżują z BG):
Niemowa, który wypowiada jedną sentencję w ostatniej scenie.
Sumienie jednego lub kilku graczy.
NPC poboczni (pojawiają się jeden, dwa razy):
Osoba myśląca, że pochodzi z innego świata.
Kapłan, który modli się przez większość czasu.
Miejsca:
Opuszczona od wielu lat stacja (kolejowa, orbitalna, powozowa itp.)
Elementy sesji, które MG musi zawrzeć:
Wiersz/Wierszowana zagadka.
Futurospekcja jednego lub wszystkich bohaterów.
Kluczowe frazy (mogą ulec niewielkiej modyfikacji):
Słowa początkowe sesji: „Fale uderzyły o brzeg…”. Słowa końcowe sesji: „… nigdy już fale nie uderzą o brzeg”.

Temat przewodni:
Pieśń.
NPC główni (pojawiają się kilka razy lub podróżują z BG):
Osoba, która preferuje komunikację za pomocą dźwięków, zamiast słów.
Osoba płci przeciwnej do MG, która uwodzi graczy.
NPC poboczni (pojawiają się jeden, dwa razy):
Osoba opowiadająca krotochwile (dowcipy).
Nietypowo zachowujące się zwierzę(ta).
Miejsca:
Opuszczony teatr/amfiteatr (bądź miejsce, które spełniało podobne funkcje).
Elementy sesji, które MG musi zawrzeć:
Przygotowana mapa lub list.
Retrospekcja jednego lub wszystkich bohaterów.
Kluczowe frazy (mogą ulec niewielkiej modyfikacji, wedle woli MG):
Słowa początkowe sesji: „Fale uderzyły o brzeg…”. Słowa końcowe sesji: „… nigdy już fale nie uderzą o brzeg”.

PS. Jeśli ktoś ma kontakt do jednego ze zwycięzców (Jacek "Tyr" Nawrat) to byłbym za niego bardzo wdzięczny. nowak.kamil.x@gmail.com
Diabeł
Obywatel
*

« Odpowiedz #1 : 05.26.2010, 14:17 »

Ogólnie nie brałem udziału w sesjach ani w nie sędziowałem, ale mam tu takie jedno spostrzeżenie. Mianowicie wciskanie początkowych i końcowych słów sesji jest kiepskim pomysłem. Nie świadczy to w żaden sposób czy MG jest dobry czy nie, gdy zawrze w sesji słowa narzucone mu przez kogoś innego. Dodatkowo wymyślona przez was fraza zbyt dużo narzuca. Skoro dajecie szkic przygody, niech będzie to tylko szkielet w minimalnej postaci...

Inne spostrzeżenie - z tego co czytałem w obecnej edycji MG sam wybierał jaki system poprowadzi spośród 3 przez niego zgłoszonych. Nie było by ciekawiej gdyby system był losowany z tych 3? Skoro MG zgłasza system który zna to i tak nie powinien mieć problemu z poprowadzeniem każdego z tych 3.

Ale ogółem brawa za inicjatywę i mam nadzieje że za rok będzie lepiej dopracowana formuła:)
« Ostatnia zmiana: 05.26.2010, 14:31 wysłane przez Diabeł » Zapisane
Kors
Org
Obywatel

« Odpowiedz #2 : 05.26.2010, 19:08 »

Dzięki za konstruktywna krytykę Mrugnięcie W końcu =) Tak, te początkowe i końcowe frazy muszę przemyśleć. Co do trzech zgłaszanych systemów - MG zgłaszali by tylko jeden system. Tu chodziło o to, że niektóre szkice scenariuszy mogły się MG wydawać odpowiedniejsze do jednego systemu bardziej, niż do innego. Ci, którzy zgłosili więcej niż jeden, mieli wybór. Tak czy inaczej, zrezygnujemy z tego punktu na przyszły rok =)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: